Váha (Carat) 
Váha diamantů se udává v karátech.
Metrický karát (Carat) je definován jako 0,2 g.
Pro menší diamanty se používá také bodový systém, jimž dělí 1 karát na 100 bodů. 10 - bodový briliant bude mít 1/10 karátu, označenou zpravidla jako 0,10 ct.
Ryzost (Clarity)
U všech diamantů lze zaznamenat stopy jejich vzniku a vývoje po dobu mnoha století.
Mikroskopické inkluze jsou neoddělitelná vlastnost drahokamů.
Třída čistoty diamantu označuje velikost, počet a umístění vad v kameni, jež lze vidět jen při 10 - násobném zvětšení.
Diamanty nemající žádné příměsi ani kazy jsou dokonalé, ale v přírodě se vyskytují neuvěřitelně vzácně.
Za velmi vzácné jsou však uznávány také kameny s okem neviditelnými nečistotami.
Barva (Colour)
Většina diamantů má jemný žlutý nebo bronzový nádechy.
Barva diamantů se hodnotí na stupnici od D (bezbarvé) po Z (zřetelně žluté nebo nahnědlé) a tento systém hodnocení zabarvení diamantů se vykládá za použití kontrolní sady přírodních diamantů.
Čím bezbarvější je diamant, tím vyšší je jeho hodnota.
Výjimkou jsou kameny s intenzivnějším zabarvením: růžovým, modrým nebo žlutým.
Diamanty s neobvyklým nebo velmi silným zabarvením bývají označovány jako "módní" (fancy) a v jejich případě nedošlo k umělé změně barvy fyzikálním procesem.
Výbrus (Cut)
Briliant je diamant s briliantovým, jinak řečeno kulatým výbrusem.
Diamanty s dalšími výbrusy jsou pojmenovány podle svého tvaru, a nejčastěji používané výbrusy jsou: výbrus „princes“, výbrus ovál, výbrus kapka - slza, výbrus srdce, výbrus markýza, smaragdový výbrus. Výbrus diamantu má rozhodující vliv na jeho lesk. Měl by z kamene dostat co nejlepší estetické přednosti.
Plný výbrus se skládá z 58 stran (56 faset, tabule a kalet).
Špatný výbrus může způsobit snížení hodnoty briliantu až o polovinu.
Hodnocení kvality brusu diamantů je nejtěžší a zároveň nejdůležitější součástí procesu stanovení ceny kamene, protože právě výbrus určuje krásu diamantu.